9 Ağustos 2014 Cumartesi

EVDE ADANA KEBAP NASIL YAPILIR?


Malzemeler (6 kişilik):

1 kilo erkek koyun but eti (erkek koyun eti çok daha lezzetli, bu nedenle kasabınızdan bu şekilde isteyin)
150 gram erkek koyun kuyruk yağı
55 gram kırmızı pul biber
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber
Bir fiske kimyon
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı su

Yapılışı:

Öncelikle bu kebabın yağlı olduğunu ve fazla yağının  gidebilmesi için mangalda pişirilmesini önerdiğimi belirteyim.



But etini ve kuyruk yağını yapabiliyorsanız zırhla bıçak kıyması olarak çok küçük doğrayın. Eğer bunu yapacak vaktiniz ve imkanınız yoksa, bu durumda kasabınızdan, etle birlikte kuyruk yağını sadece 1 defa çekmesini rica edin.

Et kıyma haline geldiğinde yağın fazlalığını göreceksiniz, ama başta da belirtmiştim, bu kebap yağlı olur.

Bu arada malzemeler listesinde yazan gramajlara da olabildiğince uymanızı tavsiye ederim. Aslında Adana kebabın malzemelerinin yüzde oranıyla belirtilen ölçüsü şöyle: Kıymanın yüzde 15'i kadar kuyruk yağı. Kuyruk yağı ve kıymanın toplamının yüzde 5'i kadar acı biber. Zaten ben de ölçülerimi kullanırken ve yazarken bu hesaplamaya dikkat ettim.

Etleri kıyma haline getirdikten sonra acı biberini, tuzu, karabiberi ve kimyonu katıp güzelce yoğurun. Tüm malzemenin eşit dağılması gerekiyor. Kıymayı yoğururken elinize çok yapıştığını fark edeceksiniz. Bu doğru aşamada olduğunuzu gösterir merak etmeyin :o)


Tüm kıymayı hazırladıktan sonra, bir kabın içine sıvı yağı, bir başka kaba da suyu koyun.

Adana kebabının rahatlıkla şekil alabilmesi için mutlaka yassı tahta veya demir çubuk kullanmanız gerekiyor.

Bir fırçayı yağa batırıp tahta yassı çubuğun her iki yüzünü de yağlayın. Bu işlemi yapmazsanız adana kebaplarınız tahta çubuktan zor çıkacak ve bir kısmı yapışacaktır.

Yağladığınız çubukların üzerine yerleştirmek üzere eliniz önce suyu batırıp ardından kıymadan, normal boydaki bir domates büyüklüğünde parça kopartın ve çubuğun üzerine elinizle hafifçe bastırarak ve yaydırarak yerleştirin.









Tüm çubuklara aynı işlemi uyguladıktan sonra, mangalınızı hazırlayın. Ben elektrikli mangal kullandım, ancak eminim kömür mangalı olsaydı daha da güzel bir tadı olacaktı. Kömür mangalı kullanmak istemeyenlere elektrikli mangalında başarılı olduğunu belirteyim. Bu arada fırının ızgarasını kullanarak pişirmek isterseniz, tel ızgaraya dizmenizi ve yağının damlama durumundan dolayı tel ızgaranın altına bir tepsi yerleştirmenizi öneririm.



Her iki yüzünü de çevirerek pişirdikten sonra tabaklara çubukları ile beraber servis yapabilirsiniz. Bu kadar güzel bir kebabın yanına gavurdağ salatası yapmanızı öneririm.

Afiyet olsun :o)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder