16 Temmuz 2014 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI PATLICAN DOLMASI


Malzemeler (9 adet dolma):

3 adet olabildiğince şişman ve uzun kemer patlıcan
1 büyük kuru soğan
Yarım su bardağı pirinç
2,5 tatlı kaşığı dolusu dolmalık üzüm
1,5 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
3 adet kesme şeker
1 tatlı kaşığı dolusu tuz
1 çay bardağı zeytinyağı
1/4 demet maydanoz
1/4 demet dereotu
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı dolmalık bahar
1 çay kaşığı tarçın
Bir fiske toz muskat (isteğe bağlı)
1 adet domates
1 su bardağı + 1/3 su bardağı kaynar su

Yapılışı:

Soğanı çok küçük yemeklik doğrayın.


Çay bardağındaki zeytinyağının yarısından biraz fazlasını dolmaları pişireceğiniz tencereye koyup ısıtın (malzemeler listesinde yazan yağın hepsini koymayın, sadece yarım çay bardağından biraz fazlası yeterli. Geriye kalan yağı dolmalar pişmeye başlarken üzerlerine gezdireceğiz).

Tenceredeki yağ kızdığında dolmalık fıstığı ekleyip hafifçe rengi değişene kadar kavurun. Fıstıklar renk değiştirdiğinde yemeklik doğranmış soğanı ve dolmalık üzümleri ekleyip, soğanlar yumuşayana kadar pişirin.

Soğanlar yumuşadığında pirinci ekleyin ve pirinçler hafifçe beyazlaşana kadar karıştırarak pişirin. Pirinçler çok az renk değiştirdiğinde 3/4 su bardağı kaynar suyu, naneyi, tarçını, dolmalık baharı, arzu ediyorsanız muskatı, tuzu ve 3 adet kesme şekeri ekleyin ve sürekli karıştırıp, ateşi kısın ve kapağını kapatıp suyunu çekene kadar pişirin.

Maydanozların ve dereotlarının yapraklarını ayırıp çok ince kıyın.

Tenceredeki pirinç tüm suyu çektiğinde ateşi söndürüp, kıyılmış maydanoz ve dereotlarını ekleyerek karıştırın.

Tencerenin kapağını kapatarak iç malzemenin ılınması için bir kenarda bekletin.

Patlıcanları enlemesine 3 eşit parçaya bölün (yaklaşık hepsinin aynı yükseklikte olmasına dikkat edin)

Sebze oyucu bıçak ile patlıcanların içini oyun. Oyarken patlıcanların en altını kesinlikle delmeyin. Sadece kase gibi oymanız gerekiyor (Eğer sebze oyucunuz yok ise o zaman bir bıçakla içinde kesikler açıp, çay kaşığı ile içini çıkartmayı deneyebilirsiniz. Gerçi bu yöntem biraz zahmetlidir ama aynı sonuca ulaşabilirsiniz).



İçi oyulmuş patlıcanları 1 tatlı kaşığı tuz eklediğiniz soğuk suda bekletin (bu esnada içini hazırlayabilirsiniz). Böylelikle patlıcanların hem acısı çıkacak hem de kararmamış olacaklar (Buradaki su ve tuz miktarı malzemeler listesinde yazan su ve tuz miktarı değildir).

İç malzeme ılındığında patlıcanların içini iç malzemeyle doldurup, ağızları yukarı gelecek şekilde tencereye doldurun. Ben her zaman iç malzemeyi hazırladığım tencerede dolmaları pişirmeyi tercih ediyorum. Böylece bütün aromayı kullanma şansım oluyor.


Bir domatesin kabuklu kısımlarından 9 adet parça kesin. Bu parçaları patlıcanların üzerine kapak şeklinde koyun.


Tüm dolmaları hazırladıktan sonra kalan zeytinyağını üzerlerine gezdirip, bir tabağı üstlerine ters olarak koyun. Yarım bardak suyu kaynatıp, tabağın kenarından tencereye dökün.

Tencerenin kapağı kapalı olarak çok kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu çektiğinde altını kapatıp tencerenin içinde ılınmaya bırakın.

Oda sıcaklığına geldiğinde servis tabağına dolmaları zedelemeden alıp, buzdolabında 1 gece bekletin, çünkü tadı daha da güzelleşiyor.


Ana yemek olarak terbiyeli kuzu kaburga ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder