16 Temmuz 2014 Çarşamba

OVMAÇ ÇORBASI (OĞMAÇ ÇORBASI)


Malzemeler (4 kişilik):

6 su bardağı et suyu
8 yemek kaşığı un
5,5 yemek kaşığı normal su
200 gram kıyma
4 yemek kaşığı sıvı yağ
Bir tutam tuz

Yapılışı:

Unun tamamını bir tabağa koyup, üzerine bir tutam tuz ve 5,5 yemek kaşığı normal su ilave edin. Elinizle aynı pamuk tiftikler gibi çekiştire çekiştire unun topak topak olmasını sağlayın.



Aslında bu işlemi şu şekilde de yapabilirsiniz: Unu tabağa koyup ellerinizi suyla ıslatın ve elleriniz ıslakken unun içine batırın. Sonrasında iki elinizi birbirine sürterek unun topak topak tabağa düşmesini sağlayın. Zaten bu işlemden yani ellerin ovalanma işleminden dolayı bu çorbaya "Ovmaç Çorbası" denmektedir.


Tüm un topak topak olduğunda et suyunu kaynatın. Kaynamış suya topak topak unları yavaşça döküp bir yandan da karıştırın. Un topakları birbirine yapışmamalı, bu nedenle karıştırma işlemine bir müddet devam edin.

Topaklar birbirinden ayrıldığında çorbanın altını kısıp, kapağı kapalı olarak pişmeye bırakın. Tabi ki ara sıra karıştırın ki taşmasın.

Teflon bir tavada sıvı yağı kızdırıp, kıymayı ekleyin ve kavurun (Bakınız: Kıyma Kavurmanın Püf Noktaları).

Ocakta çorbanız koyulaşmaya ve fokurdamaya başladığında, kavrulmuş kıymayı katıp karıştırın.

Çok hızlı hazırlanabilen bu çorbayı rahmetli dedem bayat ekmekler üzerine döküp, yanında sirke ile servis yapardı. Bu nedenle çocukluğumdan beri bu şekilde yerim. Tabi ki zevk sizin :o)


Çorbanın ardından tereyağlı ve baharatlı kuzu incik sunabilirsiniz.

Afiyet olsun :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder