12 Haziran 2014 Perşembe

TUZ ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ: RAFİNE SOFRA TUZU


Çocukluğumda bir bildiğim sofra tuzuydu, eve de başkası alınmazdı ve bilinmezdi de. Ancak tıbbın ve bilimin çok ilerlemesiyle gıdalardaki gerçekleri de tek tek öğrenmeye başladık.

Bugünden itibaren 3 gün boyunca size rafine sofra tuzunun, deniz tuzunun ve himalaya tuzunun özelliklerini anlatmaya çalışacağım.

Bu yazı dizisini okumayı bitirdiğinizde sizin ve sevdikleriniz için en uygun tuz çeşidini de seçme şansınız olacak.

Rafine Sofra Tuzu:



Market raflarında en çok gördüğümüz ve ülkemizde de en çok tüketilen tuz çeşididir. Temel besin maddesi olan tuz, insan vücudu için son derece önemlidir.

Rafine edilmiş sofra tuzuna eklenen katkı maddelerinin insan sağlığı üzerindeki zararlarını tıp dünyası bugün kabul etmiş durumda. Ama biz hala kullanmaya devam ediyoruz. Rafine edilmiş sofra tuzuna eklenen Sodyum Alüminyum Silikat ( Alüminyum Hidroksit) (E173) renklendirici ve nem tutucu olarak kullanılan bir katkı maddesidir. Zehirlidir ve vücuda alındığı zaman aşırı duyarlılığa neden olabilir. Dünyanın çoğu ülkesinde yasaklanmıştır.

Alüminyum bazlı nem tutucuların beyin dokularına yerleşerek öğrenme bozukluğu, zeka geriliği ve felçlere sebep olduğu tespit edilmiştir. İkinci olarak nem tutucu ve beyazlatıcı bir madde olan Titanyumdioksit (E171) eklenmektedir. En yaygın kullanılan ve en tehlikeli olan katkı maddelerinden biridir.

Bunlarla birlikte iyotlu tuza Potasyum İyodür katılmaktadır. Potasyum İyodür çok zararlı bir maddedir ve tek başına troid bezinin çalışmasını bozabilir. Rafine edilmiş sofra tuzu (NACl) minerallerden yoksundur ve zararlı katkı maddeleri içerir. Günlük hayatta gıda maddelerinin çoğuna katılır.

Rafine edilmiş sofra tuzu kemikler üzerinde kristalleşir ve eklem rahatsızlıklarına neden olur. Ayrıca vücutta hayvansal proteinlerle birleşerek ürik asit denilen zararlı maddelere dönüşür. Uzun süre kullanılan rafine edilmiş ve katkı maddesi içeren sofra tuzu, vücutta organizma bozukluklarına, kanser, yüksek tansiyon gibi birçok hastalığa zemin hazırlamaktadır.

1 birim rafine tuzu  23 misli su vücuttan atabilir. Böbreklerimiz 1 günde en fazla 5 gr. tuzu vücuttan uzaklaştırabilirken, insanların gün içinde 20 gr. tuz tükettiği kanıtlanmıştır. Bu olay uzun vadede canlının ölümüne varan organizma bozukluklarına neden olabilir. Vücuda yeterince su girmeyince vücut kendi hücrelerinin suyunu kullanır ve susuz kalan hücre ölür.

Kısaca rafine edilmiş sofra tuzunun faydasından çok zararı bulunmaktadır. Bu nedenle tüketilmemesi gerekir.

Ayrıca Bakınız: Deniz Tuzu ve Özellikleri
                        Himalaya Tuzu ve Özellikleri

Sağlıklı günler dilerim :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder