21 Haziran 2014 Cumartesi

ÇALIŞANLAR İÇİN YEMEK YAPMAYI KOLAYLAŞTIRAN ÖNERİLER


Çalışan biri olarak, vakitsizliğin ne demek olduğunu çok iyi biliyorum. Hatta çalışan kişi aynı günde işe gidip, öğle yemeğinde arkadaşıyla buluşup, iş çıkışı alışveriş yapıp, eve geldiğinde de ev işlerini yapmak zorunda kalabilir (Bu durumu sıklıkla yaşayan biri olarak, bir müddet sonra bu tempoya alışıp, boş kaldığımda saçmaladığımı ve ne yapmam gerektiğini bilemediğimi söyleyebilirim :o)

Erkek ya da kadın hiç fark etmez. Bu hız içerisinde sağlıklı ve güzel yemekler de hazırlayabilmek mümkün. Özellikle çocuğu olanların besleyici ve sağlıklı yemek yapmaları çok önem kazanıyor. 

Aşağıda sıralanmış olan önerileri boş bir gününüzde yapabilirsiniz. Bu arada şunu belirteyim ki derin dondurucu ve buzdolabının normal katları yemek işinizi kolaylaştırmak için sizin en büyük yardımcınız :o)

Kolay yemek yapma taktikleri:


* Kuşbaşı eti fazlasıyla satın alıp kavurun ve kavrulmuş haliyle buzdolabında tutun. Böylece etli bir yemek yapmak istediğinizde, eti pişirmenize gerek kalmadan bu kavurmadan kullanabilirsiniz (Bakınız: Kavurma Nasıl Yapılır?)

* Kıymayı da fazlasıyla satın alıp kavurun ve yine kavrulmuş haliyle buzdolabında tutun (derin dondurucuda değil, normal buzdolabı katında). Arzu ettiğiniz bir yemeğe kavrulmuş kıymadan bir parça alarak katabilirsiniz (Bakınız: Kıyma Kavurmanın Püf Noktaları)

* Nohut, bezelye ve kuru fasulye gibi gıdaları haşlayarak, dondurucuda saklayın. Dondurucuya koymadan önce evdeki kişi sayısına göre porsiyonlara bölmeyi unutmayın. Böylelikle eve geldiğiniz anda kavurma etten de kullanarak etli nohut ya da kavrulmuş kıymayı kullanarak kıymalı bezelye gibi bir yemek yapmanız en fazla 10 dakikanızı alacaktır :o)

* Boş bir gününüzde etli yaprak sarma, etli lahana sarma, kıymalı börek, ıspanaklı börek, sigara böreği, köfte gibi genelde herkesin sevdiği yemeklerden hazırlayıp, pişirmeden porsiyonlara bölün ve buzdolabı poşetlerine koyarak dondurucuya yerleştirin. Yemek istediğiniz gün tariflerde yazan pişirme yöntemlerine uygun olarak pişirebilirsiniz.



* Bol kuru soğan satın alıp hepsini yemeklik doğrayın ve buzdolabı poşetine koyarak derin dondurucuya kaldırın. Merak etmeyin soğanlar yapışmıyor, yemek yapacağınız zaman bu soğanlardan arzu ettiğiniz miktarda kullanabilirsiniz.

* Arpacık soğanların kabuklarını soyup (en zahmetli aşamasıdır) bir buzdolabı poşetine koyarak dondurucuda saklayabilir ve yemek yapmak istediğinizde buradan kullanabilirsiniz. 

* Salata için kullanmak istediğiniz kırmızı ya da beyaz soğandan bol bol piyazlık doğrayıp, tuzlayın ve bir kaseye koyup ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Bu haliyle buzdolabında tutup salata yapacağınız zaman arzu ettiğiniz miktarı kullanabilirsiniz. Soğanların tuzun etkisiyle acılığı gitmiş ve yumuşamış olacaklar. Fazla tuzunu akıtmak için kullanmak istediğiniz miktarı hızlıca sudan geçirip suyunu sıktıktan sonra kullanabilirsiniz. Aynı yöntemi taze soğan için uygulamak da mümkün.

* Boş bir gününüzde fazlasıyla limon suyu sıkıp, bir kavanoza ya da cam şişeye koyup ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Bu haliyle buzdolabına kaldırıp, ihtiyacınız olduğunda buradan dilediğiniz kadar kullanabilirsiniz.

* Sarımsakların kabuklarını soyup, bir kavanoza yerleştirin. Kavanozu sarımsak dişleriyle ağzına kadar doldurduktan sonra hava almalarını önlemek için zeytinyağı ekleyin. Zeytinyağı sarımsakların üzerini kapatmalı ki hava almasın. Her ihtiyacınız olduğunda bu sarımsaklardan kullanabilir, hatta sarımsak bittikten sonra kalan zeytinyağını salatalarda kullanabilirsiniz :o)

* Maydanoz, dereotu, biberiye gibi yeşillikleri kurutarak saklayın. Bu yöntem o kadar pratik ki her ihtiyacınız olduğunda kurutulmuş maydanoz ya da dereotlarından kullanabilirsiniz (Bakınız: Maydanoz veya Dereotu Kurutma, Biberiye Kurutma)

* Yazın çıkan lezzetli domateslerden kilolarca alıp küp küp doğrayın ve kaya tuzuyla tuzladıktan sonra pişirin. Sıcakken kavanozlara koyup kapağını kapatın ve kavanozları ters çevirerek vakumlanmasını sağlayın. Kavanoz soğuyunca buzdolabında ya da varsa kilerinizde saklayabilirsiniz. Böylece tüm kış boyunca yemeklere domates lezzetini katabilir ve yemek yapma zamanınızı azaltabilirsiniz.

* Mikrodalgadan ise sağlığınız için uzak durmanızı tavsiye ederim. Bazı arkadaşlarım yemekleri pişirip buzluğa koyuyorlar ve sonrasında mikrodalgada çözdürüyorlar. Ne yazık ki mikrodalga fırın sağlığı o kadar çok bozuyor ki, yaptığınız yemeğin faydalı olması imkansız hale geliyor. Bu nedenle pişirerek dondurucuda saklamak istediğiniz yemekleri çözdürmek için lütfen normal ocağınızı kullanın. Bırakın yemeğiniz 10 - 15 dakika geç olsun ama sağlığınız yerinde kalsın :o)


Keyifli günler dilerim :o)


1 yorum: