23 Mayıs 2014 Cuma

YAZ MEYVELERİ VE FAYDALARI


Yazın yaklaşmasıyla birlikte yaz meyvelerini de rengarenk, tezgahlarda görmeye başladık. Sıklıkla tüketmemiz gereken bu meyvelerin birçok faydalı özelliği bulunuyor.

Özellikle zayıflamak ve sağlıklı beslenmek isteyenlerin rafine şekerden uzak durarak bu meyvelerden sıklıkla tüketmelerini ve bu yazı en sağlıklı biçimde geçirmelerini öneriririm.

İşte yaz meyeveleri ve sundukları faydalar:

Çilek: Vücuda kuvvet verir. Kolesterolü düşürür ve damar tıkanıklığını önler. Aynı zamanda çok iyi bir antioksidan olan çilek bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansere karşı koruyucudur. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasında çok faydalıdır. Bağırsak kurtlarını döker, idrar söktürür ve vücuttaki zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırır. Kanı temizler. Diş etlerini güçlendirir ve ağız kokusunu giderir. Sakinleştirici etkisi tansiyonu düşürür ve stresi azaltır. Ateşi düşürür. Romatizma ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir. Cildi nemlendirir, tazelik ve güzellik verir.

Erik: Yüksek antioksidan kapasitesi olan besindir. Bünyesinde B1, B2, B3, B6, A, C ve E vitaminleri, karbonhidrat, selüloz ve Mineral olarak da kalsiyum, Sodyum, demir, potasyum ve magnezyum bulunur. Regl düzenleyici, idrar söktürücü ve terleticidir. Sinir sistemini takviye eder. Kanı temizler ve kansızlığa çare olur.

Kiraz: Kiraz güçlü bir ağrı kesicidir. 20 kirazda 12-25 miligram arası antosiyanin maddesi bulunduğu ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin Aspirin'den on kat daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Kolesterolü ve kan şekerini düşürür. Kirazlarda bulunan flavanoidler vücuttaki zehri temizler, antioksidan etki yapar, kabızlık gidericidir. Nikotinin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Böbreklerin taş ve kum yapmasını önler ve varsa zamanla döker. Safra kesesi taşının dökülmesine de yardımcı olur. Yüzde oluşan sivilcelerin giderilmesini sağlamaktadır.
Karpuz: Hem likopen hem de vitamin ve mineral açısından zengin, antioksidan kapasitesi yüksek bir yaz meyvesidir. Böbrekleri çalıştırır, idrar söktürür. Böbreklerde ve kanda biriken üre ve ürat tuzlarını temizler, kanseri önler.

Kavun: Bol miktarda B vitamini, brom ve iyot içeri. Bu sebeple kavun, sinirleri yatıştırır, kolay bir uyku sağlar. Damar tıkanıklığı ve kansızlık için de önerilir.

Üzüm: Bol miktarda vitamin, potasyum ve demir vardır. En önemli özelliği kan yapmasıdır. Ayrıca bedeni ve zihni güçlendirir. Zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Yüksek tansiyonu düşürür. Mide ülseri, gastrit, karaciğer hastalıkları, dalak rahatsızlıkları, romatizma ve mafsal iltihaplarında faydalıdır. Kabızlığı giderir. Cilt güzelliği sağlar

Şeftali: Bol miktarda A ve C vitaminlerini içerir. Su, madensel tuzlar ve şeker açısından son derece zengindir. kabızlığı giderir. Hazmı kolaylaştırır. İdrar yollarını temizler. Bol miktarda idrar söktürür. Vücudu zehirli maddelerden temizler. Susuzluğu giderir ve vücuda serinlik verir. Safra kesesi ve böbrekler için de son derece faydalıdır.

Kayısı: Beynin düzenli çalışmasını sağlar, stresi azaltır. Karaciğerin tahrip olan kısımlarının tamirini sağlar. Kemiklerin ve dişlerin daha düzgün ve sağlam olmasında önemli rol oynar. Kan yapımını artırarak, kansızlığa engel olur. Üreme sistemi üzerinde olumlu rolü bulunup, cinsel gücü artırır. Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli olarak çalışmasını sağlar. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.

Böğürtlen: Enerji ve sağlık deposu olarak bilinen ve son derece lezzetli bir meyve olan böğürtlen yaşlılığa bağlı oluşan hafıza kayıplarını belli ölçüde engellediği gibi, ishal gibi sorunların da önüne geçiyor. Bunun yanı sıra güzellik sağlayan meyveler arasında olduğu bilinen böğürtlenin, taze iken bol miktarda tüketilmesi, sağlıksal açıdan önemli faydalar sağlıyor.

İncir: Muhteşem bir lif kaynağı olan incir, ayrıca sinir iletiminde görevli ve ruh halini dolaylı olarak etkileyen B6 vitamini içeriyor. Yüksek lif oranıyla kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Toksinlerden arınmaya yardımcı oluyor. İyi bir potasyum kaynağıdır. Bu sayede kalp sağlığını koruyor. Zayıf hafızayı güçlendiriyor, aşırı stresten kurtulmayı sağlıyor. Kabızlık sorunu için kullanılan en iyi kaynaklardan bir tanesi.

Ayrıca bakınız: Yaz Sebzeleri ve Faydaları
                                                                             Kış Meyveleri ve Faydaları
                                                                             Kış Sebzeleri ve Faydaları

Sağlıklı günler dilerim :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder