10 Nisan 2014 Perşembe

TEREYAĞLI TAVUK BUT


Tereyağlı tavuk but yemeğini 2 türlü yapmak mümkün. Ben ilk sunduğum şekliyle yapmayı tercih ediyorum (çünkü eti daha yumuşak oluyor) ama 2. tarifin de lezzeti harika...

Malzemeler (1 kişilik):

1 adet bütün halde tavuk but
2 su bardağı su
1 adet defne yaprağı
1 küçük havuç
1 adet kereviz sapı
1 küçük kuru soğan
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber
2 tatlı kaşığı baharatlı tereyağı (oda sıcaklığında yumuşaması için bekletin)

Yapılışı:



Soğanın kabuğunu soyup ortadan ikiye bölün.

Havucun üst kabuğunu sebze soyucu ile kazıyıp gelişi güzel 3 parçaya bölün.

Kereviz sapını da aynı şekilde 3 parçaya kesin.

Bir tencereye tavuk butunu, suyu, doğranmış havuç - kereviz ve kuru soğanı, defne yaprağını, bir tutam tuzu ve bir fiske karabiberi katıp kapağı kapalı olarak hararetli ateşte kaynatın.

Su fokurdamaya başladığında ateşi kısıp, bu defa kapağı açık olarak 10 dakika daha kaynatın.

Yeterli süre geçtiğinde, ocağın altını kapatın ve tavuğu suyun içinden alın (arzu ederseniz suyun içindeki sebzeleri de çıkartıp tavuk suyuna çorba yapabilirsiniz. Böylece 1 tavukla 2 yemek elde etmiş olursunuz :o))

Tavuğun ılınmasını bekleyin. Ilındığında oda scıaklığında yumuşamış olan baharatlı tereyağını tavuğun özellikle deresinin iç tarafına parmağınızı sokarak yaydırın. Bu işlem esnasında deriyi zedelememeye dikkat edin.


Derinin içini yağladıktan sonra elinizdeki yağı tavuğun her tarafına sürün, böylece eşit olarak yağlanmasını sağlayın.


Bir fırın kabına yağlı kağıt serip tavuğu üzerine yerleştirin.

Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında tavuğun derisi çıtır çıtır olana kadar (karamelimsi bir renk alacak) pişirin.

İkinci tarif ise şöyle:

Malzemeler (1 kişilik):

1 adet bütün halde tavuk but
2 tatlı kaşığı baharatlı tereyağı (oda sıcaklığında yumuşaması için bekletin)

Yapılışı:

Bu defa tavuğu hiç haşlamadan aynı birinci tarifteki gibi derinin iç kısmna parmağınızı sokarak yağlayın ve tabi ki tavuğun diğer yerlerinin de yağlanmasını sağlayın (baharatlı tereyağında tuz olduğundan ekstra tuzlamayın).

Yine bir fırın kabına yağlı kağıt koyup üzerine tavuğu yerleştirin.

Önceden ısıtılmış 120 derecelik fırında tavuğu pişmeye bırakın. Tavuğun etinin piştiğinden emin olduğunuzda (bir çatalı kemiğe kadar batırın, eğer tavuğun kanı dışarı çıkmıyorsa pişmiş demektir), fırının ısısını 200 dereceye çıkartıp, derisi kızarana ve çıtır olana kadar pişirmeye devam edin.

Fırından çıkarttığınız tavuğu hemen servis yapabilirsiniz.

Arzu ederseniz yanında domatesli pilav sunabilirsiniz.

Afiyet olsun :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder