4 Nisan 2014 Cuma

ŞARAPLI VE FESLEĞENLİ LİNGUİNİ


Malzemeler (1 kişilik):

70 adet linguini --yassı spagetti-- (gramaj veremedim, tarifte hata olmaması için sayarak koymayı tercih ettim :o)
4 su bardağı kaynar su
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı beyaz şarap
1,5 tatlı kaşığı kıyılmış fesleğen yaprakları
2 tutam tuz
Yarım çay kaşığı sumak
Yarım çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)

Yapılışı:

Kaynar suya bir yemek kaşığı zeytinyağı ve bir tutam tuz ekleyerek linguinileri koyun. Linguini gibi uzun makarnaları kırmadan koymak için önce suya batırın, alt taraflar yumuşadıkça tencerenin içinde döndürerek tamamının suya girmesini sağlayın.

Linguininin ne kadar pişeceği damak tadınıza göre değişir. Ben kaynar suda 10 dakika haşlıyorum. Arzu ederseniz süreyi kısaltabilir ya da uzatabilirsiniz. Arada tadarak istediğiniz kıvama gelip gelmediğini kontrol etmenizi tavsiye ederim.

Linguini haşlandığında suyunu süzün (küçük bir not eklemek istedim: hiçbir makarna çeşidini haşlandıktan sonra soğuk sudan geçirmeyin).

Sarımsakların kabuklarını soyup olabildiğince ince kıyın.

Bir tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırıp kıyılmış sarımsakları katın. Sarımsakların kokusu çıkmaya başladığında 1 çay bardağı şarabı ve bir tutam tuzu ekleyin. Harlı ateşte şarap fokurdayıp, kokusu çok yoğun çıktığında linguinileri içine katın. Linguiniler tüm suyu çekene kadar karıştırarak pişirin (merak etmeyin zaten şarap miktarı çok az ve başta da tek başına kaynattığınız için epey azalmış oluyor. Bu nedenle linguininin kıvamına etkisi olmayacaktır).

Şarapla linguiniyi pişirme esnasında ateşin çok harlı olması gerekiyor.

Linguini tüm şarabı çektiğinde ateşi söndürüp kıyılmış fesleğen, sumak ve pul biberi katıp, malzemeler eşit dağılana kadar karıştırın.

Linguiniyi servis tabağına aldıktan sonra arzu ederseniz ortasına bir fesleğen yaprağı koyarak süsleyebilirsiniz.

Linguininin yanına dilerseniz şopska salata da yapabilirsiniz.

Afiyet olsun :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder