27 Nisan 2014 Pazar

PRATİK MUTFAK BİLGİLERİ 1


* Ellerdeki soğan ve sarımsak kokularını giderebilmek için yapılacak en iyi şey, haşlanmış patatesle ovmaktır.

* Makarnanızın çok daha lezzetli ve hafif olması için, haşlarken tencerenizin içine biraz süt katın, farkı hemen anlayacaksınız.



* Pilavı tekrar ısıtırken lapalaşmaması için, benmari dediğimiz yöntemi kullanın (Bir tencereye kaynar su koyup, pilav tenceresini içine oturtun ve bu şekilde ısıtın. Tane tane olacaktır).

* Portakal ve limon kabuklarını atmayın. Rendeleyerek toz şeker ile karıştırın. Sonra bu karışımı bir kavanoza doldurun. Rendelenmiş limon ve portakal kabuklarını koyduğunuz kavanozu buzdolabında saklayabilir ve zamanı geldiğinde leziz kek ve kurabiye yapımlarında kullanabilirsiniz.

* Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın, fazla tuzu çekecektir.

* Kesik limonun kurumaması için, bir tabağa az miktarda toz şeker koyup limonun kesik tarafını toz şekerin üzerine koyun. Yaklaşık 2 hafta kurumadan buzdolabında saklayabilirsiniz.

* Kullanmadığınız limon kabuklarını, çelik eşyaların parlatılması için kullanabilirsiniz.

* Yemeklerde kullandığımız domateslerin kabuklarını soymamız gerekir. Fakat bunu yaparken, domatesin neredeyse yarısına zarar veriyorsanız üzülmeyin. Domatesin üzerine kaynar su döküp, bıçağın tersi ile kabuğun üzerinde, bastırarak gezdirirseniz kolayca soyulduğunu göreceksiniz.

* Cam tencerede yemek pişirirken kapağın buğulanmaması için limon kabuğu ile silebilirsiniz.

* Tereyağını eritme işleminde yanmaması için üzerine bir kaç damla zeytinyağı damlatırsanız, tereyağının yanmasını engellemiş olursunuz.

* Konserve açıldıktan sonra cam kavanozda saklanırsa daha dayanıklı olur.

* Her şeyden önce kızartacağınız sebzeleri, buzdolabından bir saat önceden çıkartıp, oda sıcaklığında bekletin. Yağı iyice kızdırın. Kızartma yağına ilk seferde çok fazla malzeme atmayın. Fazla malzeme yağın ısısının düşmesine neden olur, o zaman da istenilen sonuç alınamaz. Kızartmaları tavadan alırken büyük delikli bir kepçe kullanın. Fazla yağı tencereye akmış olur.

* Pirinç ve bakliyatların bozulmadan saklanması için, cam kavanozları tercih edin.

* Yumurtanın haşlanırken çatlamaması için, haşlama suyuna bir kaşık sirke ve bir fiske tuz ilave edin. Bu şekilde yumurtanın çatlama riski olmayacaktır.

* Lahananın eve sinen ağır kokusunu engellemek için, bir elmanın kabuğunu soyup lahananın pişme suyuna ekleyin. Hem koku çabucak yok olacak, hem de lahananın hazmı daha kolay olacaktır.

* İçerisinde maya bulunan bir hamur yoğuracaksanız, koyacağınız tüm malzemelerin oda ısısında olması gerekiyor. Yumurta bile buzdolabından çıkmış olmamalı. Tüm malzemeler ılık olmalı. Süt yada su konulacaksa mutlaka cezvede ılıyana kadar ısıtılmalı, soda ekleyecekseniz sıcak suyun içinde şişesiyle birlikte en az 10 dakika bekletilmeli. Yoğurduğunuz hamurda kullanacağınız un çok önemli, bayatlamış un ile yapacağınız poğaçalardan istediğiniz sonucu kesinlikle alamazsınız.

* Kullandığınız salçaların bozulmamasını istiyorsanız üzerini düzleyerek biraz zeytin yağı ilave ederek uzun süre saklayabilirsiniz.

* Meyvelerin arasına serpiştireceğiniz herhangi türden yapraklar onları uzun süre taze tutacaktır.

* Karnabaharın kokmaması ve daha beyaz olması için hazırladığınız haşlama suyunun içerisine bir miktar süt ekleyin. Karnabaharın haşlanırken kötü kokmasını engeller ve beyaz kalmasına yardımcı olur.

* Dibi tutan tencereleri bir gece suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir.

* Kaynayan sütün taşmaması için kaynattığınız tencerenin ağzına sıvı yağ sürün. Böylelikle süt o seviyeye geldiğinde duracak ve sütün taşmasını önlemiş olacaksınız. Bunun dışında kullanılan diğer bir yöntem de tahta kaşık kullanımı. Kaynayan süt tenceresine koyduğunuz tahta bir kaşık sütün taşmasını önleyecektir.

* Sıkılmadan önce bir süre soğuk suda bekletilen portakalların daha fazla su verdiklerini biliyor muydunuz?

Yazının devamı için lütfen tıklayınız: Pratik Mutfak Bilgileri 2

Kolay gelsin :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder