20 Nisan 2014 Pazar

MİGREN KRİZLERİNİN GELMESİ ENGELLENEBİLİR


Toplumda sanki migren ağrıları çok basit bir konuymuş gibi algılanır. Hatta çevrenizdekilere migren tuttuğunu söylediğinizde, çoğunlukla umursamazdan gelinir. "Çeken bilir" denir ya, işte tam da bu rahatsızlık için söylenebilecek bir cümledir.

Migren ataklarının ne kadar acı verici ve kişinin hayatını olumsuz etkilediğini bildiğimden, uzun müddettir araştırma yapıyordum. Hatta migren krizlerini yaşayan annemi de denek olarak kullandım desem yalan olmaz :o)  (Canım annem benim tüm kaprislerimi ve deneylerimi destekler, birtanedir)

Hatta konuyla ilgili birkaç uzmanla da görüşüp doğruluğunu onaylattım.

Benim size sunduğum yöntem migren ağrısının gelmemesi içindir. Yoksa ağrınız başladıysa yapabileceğiniz şunlarla sınırlı:

* Doktorunuzun tavsiye ettiği ağrı kesici ilacı almak
* Karanlık bir yerde bulunmak
* Ortamın sessiz olmasını sağlamak
* Gözleri kesinlikle yormamak
* Mümkünse uyumak
* Migreni tetikleyen gıdalar tüketmemek

Gelelim migren krizlerinin gelmemesi için yapabileceğinize:

Sadece düzenli olarak her gün acı isot (Urfa ve Antep yöresine ait acı kırmızı pul biber) yemek.. İşte bu kadar..

Sebebini de açıklayayım:

Kırmızı bibere acısını veren "capsaicin" adlı bir bileşiktir. Kırmızı biber ağrı kesici olarak da kullanılır (bakınız: Burkma ve Zedelemelere Karşı Tedavi). Bu özelliğiyle zona ve arterit ağrılarını dindirmede de kullanılabilir. Sürekli olarak tüketilmesi durumunda, beynin endorfin salgılamasını sağlar ve endorfinin morfine benze ağrı kesici etkisi görülür. Sağlık üzerinde olumlu etkileri olan kırmızı biber, vücudun günlük ihtiyacı olan beta-karotenin tamamı ve C vitaminin 2 katını içerir.

Zaten dikkat ederseniz çevrenizde çok acı yiyen insanların migren ataklarının olmadığını öğreneceksiniz. Ülkemizde de migren krizlerinin en az görüldüğü bölge Güneydoğu'dur. Bildiğiniz gibi batı bölgelerinden farklı olarak bu bölgemizde çok fazla miktarda acı isot tüketilmektedir.

Miktarına gelirsek;

Günlük olarak 2 tatlı kaşığı dolu dolu acı isot yemek... İsotu eğer imkanınız varsa Şanlıurfa ya da Gaziantep gibi bir ilimizden satın alabilirsiniz. Yoksa baharatçınızdan bunu getirtmesini isteyebilirsiniz.

Peki her gün düzenli olarak acı yemenin zararı var mı?

Hiçbir hastalığınız yoksa, acı yemek size bir zarar vermez. Ancak şu hastalıklarda kişiyi etkileyebilir:

* Hemoroid hastalarını zor durumda bırakabilir,
* Ülseri olanlar için midede yanma yapabilir. (Hemen belirteyim isot kişiyi ülser hastası yapmaz. Çoğunlukla bu bilgi yanlış bilinir, acının mideye zarar verdiği düşünülür. Halbuki isot tüketmek mideye zarar vermez. Sadece halihazırda ülser hastalığınız varsa bunu tetikler. Ama tek başına sizi ülser hastası kesinlikle yapmaz)

Ülser hastasıysanız ve düzenli olarak acı tüketecekseniz doktorunuza danışarak bir mide koruyucu ilaç da kullanabilirsiniz. Annem de aynı bu şekilde yapıyor, mide koruyucu kullanarak midesinde oluşacak olan yanmayı engelliyor. Ben zaten küçüklüğümden beri acıya bayıldığımdan hiçbir zaman migrenle tanışmadığımı söyleyebilirim. Ailede genetik olarak migren hastaları olmasına rağmen biz acı yiyenler bu durumdan etkilenmiyoruz.

* Son olarak acı yemenin kişiyi asabi yaptığı söylenir. Hatta bu nedenle acı yenen ülke insanlarının daha asabi ve saldırgan olduğu bilinir. eh bunu da kendinizi bilinçli bir şekilde engelleyerek önleyebilirsiniz :o)

Bu da ilginizi çekebilir:

Acı kırmızı biberin faydaları ve zararları

Sağlıklı günler dilerim :o)

Not: Migren krizlerinin gelmesini önlemek için her gün çok düzenli olarak isot tüketmeniz gerektiğini unutmayın. Sadece iki - üç gün tüketerek çözüm bulmaya çalışmak fayda getirmeyecektir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder