28 Mart 2014 Cuma

YAYLA ÇORBASI


Malzemeler (3 kişilik):

1/3 çay bardağı pirinç
1,5 su bardağı yoğurt (ev yoğurdunu tercih ediyorum. Bakınız: Yoğurt nasıl yapılır?)
1 yumurta
1 yemek kaşığı un
3 su bardağı kaynar su (tercihen tavuk ya da et suyu) (Bakınız: Tavuk suyu nasıl yapılır?)
1 yemek kaşığı sıvı yağ + 1/3 çay bardağı sıvı yağ
Bir tutam tuz
Bir tatlı kaşığı dolu dolu kuru nane
Bir tutam pul biber

Yapılışı:

Pirinçlere 3 bardağı kaynar su ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyip, kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirin.

Yumurtanın beyazını ve sarısını ayırın.

Bir kapta yumurta sarısını, yoğurdu ve unu topak kalmayıncaya kadar çırpın.

Pirinçler piştiğinde kaynama suyundan önce azar azar yoğurtlu karışıma ekleyip, karıştırarak ılınmasını sağlayın. Sonrasında yoğurtlu karışımı yavaş yavaş pirinçlere ilave edin. Eklerken çorbayı karıştırmayı da ihmal etmeyin.

Yoğurdu da ekledikten sonra tencerenin altını harlı yakıp bir taşım fokurdamasını bekleyin.

Çorba piştiğinde altını kapatıp tuzu ve naneyi ekleyip karıştırın.

Bir cezvede 1/3 çay bardağı sıvı yağı kızdırın (arzu ederseniz bu aşamada sıvı yağ yerine 1 yemek kaşığı dolusu tereyağ da kullanabilirsiniz). Yağ kızdığında altını söndürüp bir tutam pul biber atın.

Çorbadan servis tabaklarına koyup her tabağın üzerine pul biberli yağ gezdirin.

Özellikle hasta olduğumda çok severek tükettiğim bir çorbadır. Ancak grip, nezle gibi rahatsızlıkları iyileştirme özelliği olan tavuk suyuna çorbadan da vazgeçmem :o)

Afiyet olsun :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder