7 Mart 2014 Cuma

FENG SHUİ NEDİR VE EVİNİZE NASIL UYGULAYABİLİRSİNİZ? 1/10


Bugünden itibaren 10 gün boyunca "feng shui nedir ve evinize nasıl uygulayabilirsiniz" konusunda bilgi ve örnekler vermeye çalışacağım.

Merak etmeyin öyle kitaplarda okuduğunuz gibi karmaşık cümleler ya da betimlemeler yapmayacağım. Bugüne kadar bu konuyla ilgili bir çok kitap okudum, web sitesine baktım, hatta bilen birkaç kişiyle konuştum.

Tüm bu bilgileri kendime göre harmanladım ve size en yalın haliyle sunacağım.

Feng shui'nin tam olarak sözlük anlamı rüzgar ve sudur. Bir çeşit doğu felsefesi demek de mümkündür.

Doğa yaradılışından dolayı harika bir dengeye sahiptir, bu nedenle taş binaların arasından sıyrılıp doğanın içine çıktığımızda çok büyük bir huzur ve rahatlama hissederiz. Aynı dengeyi evimizde de küçük girişimlerle uygulamaya çalışabiliriz. Kısaca feng shui'nin uygulanma amacı yaşadığınız mekana huzuru, pozitif enerjiyi ve bereketi getirmektir.

Feng shui'nin dengesini sağlayabilmek için her yönün anlamını bilmemiz ve bu yönlerin enerjilerini evimize doğru olarak yansıtmamız gerekir. Bu enerjiye feng shui'de "chi" (çi) denir.

Başta gördüğünüz büyük çarkın adı "Bagua"'dır. Her yönü ve yönlerin anlamlarını betimler. Ara yönlerle birlikte toplamda 8 yön ve merkez bulunmaktadır.



Açıklamaları burada kesip hemen neler yapılabileceği konusunda maddeler yazayım. Öncelikle genel kurallar:

- Evinizin hiçbir bölümü dağınık olmamalı, aradığınız her şeye kolaylıkla ulaşabilmelisiniz,

- Evinizin içinde bozuk, kırık gibi eşyalar bulunmamalı (örneğin patlak bir ampul, damlayan musluk, kenarı çatlamasına rağmen çok sevdiğinizden atamadığınız bir vazo ya da bardak gibi eşyalar, işlevini kaybetmiş sadece görüntü olarak duran eşyalar, kapanamayan kapılar ya da dolap kapakları, solmuş bir bitki vs..). Bu eşyaların evinizden çıkartılması veya tamir ettirilmesi gerekir,

- Eviniz havasız, kötü kokular içerisinde olmamalı.. Bu nedenle ev her gün havalandırılmalı ve temiz havanın evin içine girmesi sağlanmalı.. Ev havalandırıldıktan sonra kokusunu sevdiğiniz bir tütsüyü de yakabilirsiniz...

- Evin içerisinde iki pencere aynı anda karşılıklı açılmamalı, hem sağlığınız için cereyanda kalmak tehlike yaratabilir hem de enerji akışı çok hızlı olacağından sizi yerinde duramaz hiperaktif bir konuma getirebilir... Bu nedenle pencereleri sırayla açın...

- Sabah uyandıktan sonra evinize ışık girebilmesi için tüm perdeleri açın.. Çünkü gündüz ışığının evinizde yansıması pozitif enerji için çok önemlidir...

- Eviniz her zaman çok temiz olmalı. Lavaboda birikmiş bulaşıklar, temizlenmemiş banyolar kötü enerjinin evinizde dolaşmasına neden olur,

- Ne tür olursa olsun kuru çiçekler bulunmamalı.. (kokulu kuru çiçekler, sevgilinizden aldığınız ve atmaya kıyamadığınız kurumuş bir gül, dekorasyon amaçlı kuru çiçekler vs..) Çünkü çiçek doğada canlı bir varlıktır. Canlı bir varlığın ölüsünü evde bulundurmak enerjiyi negatif etkileyecektir.. (Plastikten ya da başka bir materyalden yapma çiçek kullanılabilir)

- Bir önceki maddede yazdığım sebeplerden dolayı gerçek hayvan postları, kürkler... Bunlar da ölü hayvan yani halk diliyle leş anlamına gelir.. Bu kelimeyi okuduğunuzda yüzünüzü buruşturdunuz değil mi :o) Neden evinizde tutasınız?

- Evinizde karanlık uzun koridorlar varsa bu kısmı biraz ışıklandırmanız gerekir. Bunun için koridor duvarına sıra sıra aynalar asabilir, hatta koridorun ışığını açık tutabilirsiniz.




- Yatak odanızda yataktan kalktığınız anda görebileceğiniz bir ayna olmamalı (bunun açıklaması çok basit.. Bazen gece tuvalete kalkmamız gerekebiliyor.. Uyku sersemi aynada kendi aksimizi görüp bir başkası zannederek korku yaşayabiliriz.. Yaşadığımız bu korku da bizleri negatif enerjiyle doldurur..),

- Yatağınızı eğer mümkün olabilirse öyle bir konumlandırın ki, ayak tabanlarınız kapıya bakmasın (çünkü bu ölü pozisyonudur), ama aynı zamanda yatak odası kapısı tam göz hizanızda da olmamalı çünkü bu da uyku esnasında psikolojik olarak tedirginlik yaratır...

- Yatak odasında huzur ve rahatlama duyulabilmesi için herhangi bir elektronik eşyanın da bulunmaması gerekiyor,

- Gelelim tuvaletlere... Biliyorum özellikle erkeklerin yaşadıkları evlerde klozet kapaklarını kapalı tutmak pek mümkün değil.. Ancak klozet kapakları ve duşakabin gibi kısımların kapıları hep kapalı olmalı.. Bunun sebebi ise her iki bölümde de insan pisliğinin atılmasıdır. Bunun enerjisinin evinize yayılmasını istemeyeceğinizi düşünüyorum :o)

- Banyo ve tuvaletlerin bir üst maddede yazdığım sebepten dolayı kapılarının da hep kapalı olması gerekir...

- Feng shui'ye göre eğer mutfağınız evinizin girişinin hemen karşısındaysa muhtemelen evdekilerin çoğu kiloludur ve yemekten vazgeçemiyorlardır.. Çünkü eve girdiğiniz anda sizi mutfak karşıladığından ilk aklınıza gelen yemek oluyordur.. Tabi ki mutfağın yerini değiştirebilmeniz mümkün değil.. Ama evden çıkarken kapısını kapatırsanız geldiğinizde en azından direk mutfağın içini görmezsiniz :o)

- Mutfaktaki eşyaların yerleşimi genelde evler inşa edilirken karar verildiğinden ve tüm döşemeler ona göre yapıldığından yer değişimi yapmak pek mümkün olmuyor. Ancak kurallar içerisinde belirteyim.. Ocağın öyle bir konumlandırılması gerekiyor ki yemek pişirirken sırtınızı kapıya dönmek zorunda kalmayın..

- Mutfağın bereketini arttırabilmek için buzdolabınızda her zaman yemek bulunmalı.. Boş buzdolapları feng shui'ye göre bereketin azalmasına neden olur,

- Oturma koltuğunuzun sırtı bir pencereye dayalı olmamalı.. Çünkü bu durum oturan kişide tedirginlik yaratır ve farkında olmadan negatif enerjiyle doldurur.

- Evinize gelen misafirin çabuk gitmesini istemiyorsanız sokak kapısını görmeyecek bir konumda otutturun.. Tabi tam tersi de çabuk gitmesini istediğiniz insanlar için geçerlidir :o)

Buraya kadar saydıklarım genel kurallardı. Gerçi bunlara çok fazla madde eklenebilir ama ben ana başlıkları yazmak istedim.. Evimi düzenlerken çok fazla detaya girmek beni boğuyor, bu nedenle kendi yaptığım kadarıyla bilgi yazıyorum..

Dekorasyonla ilgili kısım ise yönlerin anlamlarına, doğadaki 5 elementin nasıl kullanıldığına (toprak, ateş, ağaç, su, metal) ve dişi - eril dediğimiz yin yang dengesine bağlıdır.

Yin yang'a kısaca değineyim:

Yin: Dişiyi, geceyi, sakinliği ve negatifliği temsil eder..
Yang: Erkeği, gündüzü, aktif olmayı ve pozitifliği simgeler...

Örneğin kırmızı ve canlı renkteki yang'ı temsil eden bir koltuğa sakinliği simgeleyen krem rengi yastık koyarsanız dengeyi o koltuk için sağlamış olursunuz :o)

Bu nedenle bazı evlerin çok canlı renklerle döşenmiş olması bize fazla hareketli ve itici gelir. Ev döşemelerinde renklerin kullanımına dikkat edilmelidir. Aynı şekilde çok köşeli şekillerdeki eşyalar yine yang'ı temsil ederken yuvarlak ve oval eşyalar ise yin'i temsil eder.



Doğadaki 5 element ve yin yang dengesi bir ortamda eşit ağırlıkta bulunuyorsa o mekan bize çok huzur verir. Örneğin bir çoğumuz mutfakta yerimiz varsa masa koyar ve burada oturmayı salonda oturmaktan daha çok severiz. Bunun sebebi 5 elementin çok dengeli olmasıdır.
Ocak: Ateşi
Musluk: Suyu
Ahşap eşyalar, dolaplar: Ağacı
Buzdolabı ve bulaşık makinesi: Metali
Gıdalar: Toprağı temsil eder..

Kırmızı, siyah gibi canlı renkler yang'ı, pastel tonlar ise yin'i temsil ettiğinden mutfakta bu denge de sağlanmış olur. İşte bu sebeple mutfak her zaman cazibe merkezidir :o)

Yin yang'ı nelerin temsil ettiğini detaylandırmak gerekirse:

YİN: Dişi (her tür kadın bibloları, kadın tabloları vs), köşeli olmayan eşyalar, karanlık, gece, pastel ve soluk renkler
YANG: Erkek (her tür erkek bibloları ve erkek tabloları vs), köşeli eşyalar (kare, dikdörtgen, prizma vs.), aydınlık, gündüz, canlı renkler

Genel olarak 5 elementin de nelerle simgelendiğini listeleyeyim:

ATEŞ: Kırmızı, Mum (kısa süreliğine bile her gün mutlaka yakılması gerekiyor), Şömine (mum gibi her gün mutlaka yakılmalı), Canlı hayvan, Piramit şekli, Güneş, Güneş ve Alev resimleri
SU: Mavi, Musluk objeleri, Su devir daimli biblolar, Ayna, Cam, Deniz-Şelale gibi resimler, S şekli
AĞAÇ: Yeşil, Tüm bitkiler (yapma bitkiler de kullanılabilir), Ahşap eşyalar, Parke, Orman resimleri, İnce uzun şekiller (şişeler gibi)
METAL: Gri ve Beyaz, Her tür metalik eşya, Metalik çerçeveler vs.., O şekli
TOPRAK: Sarı ve Taba, Toprakta yetişen tüm gıdalar (yapma gıdalar da süs olarak kullanılabilir), Toprak kaplar

Bugün evinizin her odasında bu elementlerin olup olmadıklarını ve üstte yazdığım maddeleri evinizde düzeltip düzeltemeyeceğinizi kontrol edebilirsiniz. Ayrıca yarından itibaren tüm yönleri ve anlamlarını detaylı bir şekilde açıklayacağımdan evinizin genel krokisini bir kağıda çizerek pusula yönlerini tam olarak öğrenmenizi tavsiye ederim. Çünkü evin geneline feng shui uygulanabildiği gibi daha detaya girip oda oda da uygulamaya devam etmek mümkün.

Şimdiden bir dip not söyleyeyim. Bu kurallar ancak size huzur veriyorsa geçerlidir. Örneğin feng shui'ye göre bir vazonun yeri doğru olmayabilir ama başka bir yere koyduğunuzda da siz mutlu olmayabilirsiniz. Önemli olan öncelikle sizin iç mutluluğunuz ve huzurunuz :o) O nedenle sadece uygulamak istediklerinizi uygulamanızı tavsiye ederim.

Bu yazıyla ilgili bir sonraki sayfaya gitmek için lütfen ok işaretine tıklayınız:

 

Sevgiler :o)


2 yorum:

  1. Toroslarda ölmez çiçek denilen bir çiçek türü var aktarlarda kurutulup satılır. çok canlı sarı renkli. adı üzerine ölmez çiçek çok uzun süre senelerce evinizde bulundurabilirsiniz. bunun yerine ham maddesi petrol(zift) olan yapay çiçeklerimi bulunduralım? ayrıca koyun, deve yününden tarih boyunca kullanıla gelmiş giysi, battaniye, keçe, kilim, post vs. bunları nereye koyalım? mütevazi bir anadolu köyüne gidin,herhangi bir gerçek yörük evi ortamına. irfan ve hikmet ile dizayn edilmiş bir hane. sıcaklığı ve enerjisi ile size çok güzel duygular hissetirir. size, köklerinize ait olan aidiyet duygusu. bunun için çin seddini aşmaya luzum yok. az eşya belki az insan..

    YanıtlaSil
  2. evin krokisini cizdim.fakat pusula ile nasil bulusturacagimi anlayamadim,bilgi verirmisiniz??? tskler

    YanıtlaSil