20 Şubat 2014 Perşembe

YOĞURT NASIL YAPILIR?


Bugünlerde marketlerde sıklıkla organik yoğurt görüyorum. Hatta birkaç defa da aldım ama bence evdeki yoğurdun yerini hiçbiri tutmuyor.

Öncelikle evde yaptığınız yoğurt mis gibi süt kokacaktır. Ayrıca içine katılan tüm malzemenin de yüzde yüz doğal olduğuna emin olacaksınız.

Üstelik evde yoğurt yapımı birçok kişinin gözünde büyüttüğü gibi zor değil, aksine püf noktalarına dikkat ettiğiniz sürece çok kolay.

Malzemeler (500 gram yoğurt):

1 litre süt (eğer güvendiğiniz bir sütçü varsa ondan almanızı tavsiye ederim. sütçünüz yoksa bu durumda pastörize günlük süt alabilirsiniz ki ben bu defa pastörize günlük sütle yaptım. Pastorize zaten sütün önceden kaynatılmış olduğunu gösterir. Bu nedenle kaynatmanıza gerek yoktur. Ancak taze süt alıyorsanız mutlaka kaynatmanız gerekir)
100 gram yoğurt (yaklaşık 1 dolu dolu yemek kaşığı)

Yapılışı:

Öncelikle ellerinizi çok iyi yıkayın çünkü sütün ısı derecesini serçe parmağınızı süte batırarak ölçeceksiniz (tabi dereceniz yoksa, eğer dereceniz varsa işiniz daha da kolay).

100 gram yoğurdu bir kasenin içinde tahta kaşıkla güzelce çırpın ve daha sonra kullanmak üzere bir kenarda bekletin (oda sıcaklığında beklesin, buzdolabında soğumamalı)

Kullandığınız süt pastörize ise sütü bir tencerede sadece ısıtmanız yeterli (en güzel sonucu içi sir kaplanmamış yani cilalanmamış toprak tencerede alacaksınız -sirli toprak tencerelerde yoğurt daha sulu olur-. Eğer elinizde toprak tencere yoksa çelik tencere de kullanabilirsiniz). Ne kadar ısıtacağınıza gelirsek:

Serçe parmağınızı ısınmış sütün içine batırın ve 7 saniye bekleyin. 7 saniye boyunca serçe parmağınız ısıya dayanabiliyorsa yoğurt yapmak için sütü mayalama işlemine geçebilirsiniz. Tabi ki parmağınızda yanık oluşmamalı bu nedenle dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Bu arada bir ekleme daha yapayım. Eğer evinizde sütün ısısını ölçebilecek derece varsa 47 - 48 derece ısı yeterli olacaktır.

Eğer süt bahsettiğim ısıya geldiyse ateşin altını söndürün (eğer taze süt kullanıyorsanız bu durumda sütü fokurdayana kadar kaynatıp altını kapatın ve yine serçe parmağınızla test yapabileceğiniz aşamaya gelene kadar soğumasını bekleyin).

Oda sıcaklığındaki yoğurda 3 yemek kaşığı tenceredeki sütten ekleyerek tahta kaşıkla iyice karıştırın. Böylelikle yoğurt da ısınmış olacaktır. Ardından tenceredeki yoğurdu yine aynı tahta kaşıkla ekleyip aynı yöne olmak üzere sadece 2 daire yapacak şekilde karıştırın (sadece 2 defa çevirmeniz yeterli, daha fazlası sütü soğutacaktır).

Hemen ardından tencerenin kapağını kapatın.

Tezgahın ya da masanın üzerine yün bir battaniye, hırka gibi bir eşyayı yayın. Tencereyi kapağı kapalı olarak battaniyenin ortasına koyup, hava almayacak şekilde sıkıca kapatın.

Mümkünse rüzgar almayan ve serin olmayan bir yerde (hatta kalorifer yanı olabilir) bir gece bekletin (yaklaşık 8 saat).

Ertesi güne yoğurdun mayalandığını göreceksiniz.

Ev yoğurtlarında katkı maddesi olmadığından marketlerden alınanlardan biraz daha suludur.

Ben bu nedenle bu aşamada yoğurdu, süzme yoğurt haline getirip o şekilde kullanmayı tercih ediyorum.

Bir başka bekletme yöntemi de şöyle: Sütü mayalamadan önce fırınınızı 200 derecede 5 dakika çalıştırın ve fırını durdurun. Ardından sütü mayalayıp önceden ısıtıp çalışmasını durdurduğunuz fırına kabın ağzı açık bir şekilde koyun. Bu şekilde yoğurda 6 saat fırının kapağını açmadan bekletin. Yeterli süre geçtiğinde yoğurdun yine ağzını kapatmadan buzdolabına alın ve orada da 3 saat kadar bekletin. Sonuç olarak harika bir yoğurt elde edeceksiniz.

Nasıl süzme yoğurt yapacağınıza gelirsek:

Çok temiz bir tülbenti yoğurdun sığabileceği büyüklükte bir kasenin içine yayın. Tülbentin uçları kasenin dışına fazla fazla taşmalı.

Kasenin içindeki tülbentin tam ortasına tenceredeki yoğurdu dökün.

Tülbentin uçlarından tutarak yavaşça kaldırıp, dolap kulbu gibi bir yere bağlayın. Tam altına ise daha önce tülbenti yaydığınız kaseyi koyun ki yoğurdun suyu bu kasenin içine aksın (yoğurdun süzme suyunu içebilirsiniz hatta çocuklarınıza da içirebilirsiniz. Çünkü çok faydalıdır).

Yaklaşık 8 -9 saat bu şekilde bekletebilirsiniz. Aslında bekletme süresi sizin yoğurdu ne sertlikte istediğinize bağlı. Eğer peynir gibi sert bir yoğurt elde etmek istiyorsanız 12 saat bile bekletebilirsiniz.

Afiyet olsun :o)

Not: Yoğurdun süzme işlemi yapmadan daha sert olabilmesi için süte yoğurt karıştırırken 1 tatlı kaşığı da nişasta karıştırabilmek mümkün. Bu durumda yoğurt daha kıvamlı olacaktır. Ancak ben yoğurda süt ve maya için kullanılan yoğurt hariç bir şey katılması taraftarı değilim. Yine de aklınızda bulunsun.

Neden tahta kaşık sorusunu soruyorsanız da cevaplamaya çalışayım. Çoğu tarifi (birçoğumuz gibi) annemden öğrendim. Annem her zaman süte metal kaşık değdirilmez, tahta kaşık kullanın der. Bende de bu durum alışkanlık oldu sanırım. Bir de belki psikolojik diyeceksiniz ama toprak kap ve tahta kaşık kullandığımda nedense özlediğimiz gerçek köy yoğurduymuş hissi veriyor :o)



3 yorum:

  1. Fotoğrafı öyle güzel çekmişsiniz ki mümkün olsa bir kaşık tadacağım öyle canım çekti.tarif için çok teşekkürler.sitenize zaten genel olarak bayılıyorum,birçok konuda bilgi veriyorsunuz.Her şey için elinize sağlık ve teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Tarifte yazan tüm püf noktalara dikkat ederek evde yoğurt yapmayı denedim. Daha önce bu püf noktaları bilmeden mayalamaya çalıştığım olmuştu ama hiçbiri tutmadı, her defasında yoğurt kesildi. Sizin yazdığınız her şeye dikkat ettiğimdeyse nefis bir yoğurt elde ettim. Çok teşekkürler, diğer tariflerinizi de hemen okumaya başlıyorum, çünkü bu kadar detaylı ve püf noktaları belirtilen tarif bulmak zor. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim, ayrıca güzel sözleriniz de beni çok mutlu etti.Teşekkür ederim, afiyet olsun :o)

      Sil