8 Şubat 2014 Cumartesi

KADINBUDU KÖFTE TARİFİ (KADINBUDU KÖFTE NASIL YAPILIR)


Malzemeler (14 adet köfte):

600 gram kıyma
Yarım su bardağı pirinç
1 su bardağı kaynar su
Yarım demet maydanoz
1 demet taze soğan
Yarım çay kaşığı kimyon
Bir fiske karabiber
Bir tutam tuz
2 yumurta
Kızartmalık yağ

Yapılışı:

Pirinci yıkayıp bir tencereye koyun ve üzerine bir bardak kaynar suyu döküp,kısık ateşte,  ağzı kapalı olarak, pirinçler tüm suyu çekene kadar pişirin (bu aşamada yağ konulmuyor).



Pirinç tüm suyu çektiğinde altını kapatın ve soğuması için bir kenarda tutun.

Maydanozların yapraklarını saplarından ayırıp ince ince kıyın.

Taze soğanları küçük küçük doğrayın.

Bir kapta kıymayı, pirinçleri, maydanozu, taze soğanı, kimyonu, karabiberi ve tuzu karıştırın.

Kıymadan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartıp, elinizde yuvarlayın ve hafifçe bastırarak oval bir şekil verin. Köfte çok ince olmamalı, yoksa kızardığında kıyma çok kıtır kıtır olur.

Bir kaba 2 yumurtayı kırıp iyice çırpın.

Kızartmalık yağın altını yakın ve yağın kızması için bekleyin.

Yağ kızdığında (yumurta karışımından bir damla damlatarak anlayabilirsiniz :o), köfteleri önce yumurtaya bulayıp sonra yağda kızartın.

Köftenin her iki yüzü de karamel renginde pişmeli.

Yanında sütlü püre ile servis yapmanızı öneririm. Ayrıca sofranızda sarımsak soslu brüksel lahanası da olursa menü birbirini tamamlayacaktır.

Afiyet olsun :o)

Not: Kadınbudu köfteyi haşlayıp daha sonra yumurtaya bulayarak kızartanlar da oluyor. Ancak orijinal tarifi direk kızartarak. Ayrıca haşlandığında köftenin tüm güzel tadı haşlama suyuna gidiyor ve yerken bana biraz tatsız geliyor. Ama tabi ki haşlayıp, haşladığınız sudan da ekşili köfte yapabilirsiniz :o)

Kadınbudu köftenin bir diğer yapılışı ise şöyledir:

Soğanlar ince ince doğrandıktan sonra bir tavada kıymanın yarısıyla birlikte kavrulur.
Kavurma işlemi bittiğinde soğuması için bir kenarda bekletilir.
Soğuduğunda bir kapta çiğ ve kavrulmuş kıyma, kavrulmuş soğanlar, kıyılmış maydanoz, haşlanmış pirinçler, tuz, karabiber ve kimyon birleştirilir ve ekstradan içine 1 adet de yumurta kırılır.
Bu şekilde yoğrulur.

Köfte şekli verildikten sonra önce una, sonra çırpılmış yumurtaya batırılıp kızartılır (bu malzemeler için 1 su bardağı un yeterli olacaktır. Una buladıktan sonra köfteyi silkeleyin ki fazla unu gitsin).

İkinci yapılış daha uğraşılı ama bence köfteyi sertleştiriyor. Yine de zevke göre değişir.

Afiyet olsun :o)



2 yorum:

  1. İnanılmaz harika oldu tarifi de tadı da bence tam afiyetle yedik herkese tavsiye ederim bir deneyin bence...

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler :o) afiyet olsun...

    YanıtlaSil