24 Ocak 2014 Cuma

TAVUK SUYUNA ŞEHRİYELİ ÇORBA TARİFİ


Özellikle grip, nezle gibi soğuk algınlıklarında harika bir besin olan tavuk suyuna çorba, hasta olduğumuzda annelerimizin pişirip bizlere içirdiği en başta gelen çorbalardan biridir. Peki neden başka çorbalar değil de özellikle tavuk suyuna çorba? (Diğer çorbalara haksızlık olmasın ama hastalıkta bu çorba kadar iyileştirme etkileri kesinlikle yok)

Araştırmacılar tavuk suyuna çorbanın içerdiği nötrofil kemotaksinin, üst solunum yolu rahatsızlıklarında iyileştirici etkisi olduğunu saptamışlar.

Buna ek olarak, sıcaklığı ve içerdiği besin değerlerinin yanında, tavuk suyuna çorba "mukozal açıklığı arttırma" potansiyeline sahiptir. Yani: tavuk suyuna çorba içince burnunuzun akması biter!

Ayrıca, uzmanlar tavuğun sistein denilen bir amino asit içerdiğini söylemektedir. Bu amino asit sadece tavuk suyunu doğru şekilde yaptığınızda ortaya çıkar (Bkz: Tavuk Suyu Nasıl Yapılır)

Sistein, doktorların bronşit ve solunum yolu rahatsızlıkları yaşayan hastalara reçete ettikleri asetil-sistein denilen ilaçla aşırı ölçüde benzerlik göstermektedir.

Kısaca tavuk suyuna çorba gerçekten de bir ilaçtır...

Hasta olan kişinin, bu çorbadan mümkünse günde 3 defa, bol limon ve ekleyebildiği kadar karabiber ya da acı pul biberle içmesi gerekir.

Size kendimden örnek vereyim. Ne grip, ne soğuk algınlığı... Hiçbir durumda antibiyotik, vitamin, ağrı kesici, ateş düşürücü vs. kullanmıyorum. En son şu herkesi haftalarca yataklara düşüren giripten ben de oldum. Sonuç mu? sadece tavuk suyuna çorba ve şifa çayını adını verdiğim bir çayla tam 48 saatte hiçbir şeyim kalmamıştı.

Çayın tam tarifini öğrenmek için lütfen tıklayın: Şifa Çayı

Ve buyrun tavuk suyuna çorba tarifimize:


Malzemeler (6 kişilik):

2 litre tavuk suyu
1,5 çay bardağı tel şehriye
2 su bardağı haşlanmış ve lime lime didiklenmiş tavuk parçaları

Yapılışı:

Tavuk suyunu bir tencereye koyup kaynatın.

Fokurdamaya başladığında altını kısıp, şehriyeleri ve tavuk parçalarını katın.

Ara sıra karıştırarak şehriyeler yumuşayana kadar pişirin.

Yanında limon, karabiber veya pul biberle servis yapın.

Afiyet olsun :o)

Not: Yemek yapanlar neden içine unla ya da yumurta sarısı ile terbiye yapmadığımı sorabilirler. İnanın lezzetli ve doğru yapılmış bir tavuk suyunun kesinlikle un-yumurta vs gibi eklemelere ihtiyacı olmuyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder