10 Ocak 2014 Cuma

EZME PATATES SALATASI TARİFİ



Malzemeler (3 kişilik):

2 adet irice patates (ya da 8 adet küçük taze patates)
1/4 kırmızı soğan
1/3 çay bardağı limon suyu
Yarım çay bardağı zeytinyağı (veya istediğiniz bir sıvı yağ)
1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
Bir tutam tuz
1 adet defne yaprağı
2 diş sarımsak
Bir tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:


Patateslerin iyice yıkadıktan sonra kabuklarını soyup, gelişi güzel doğrayın ve bir tencereye koyun. Tencerenin içine bir tatlı kaşığı tuzu, kabukları çıkartılmış 2 diş sarımsağı ve defne yaprağını ekleyin. Patateslerin üzerini geçecek kadar su koyduktan sonra patatesler yumuşayana kadar pişirin (Bakınız: Patates Nasıl Haşlanır?)

Soğanı çok ince (ince olması önemli çünkü yerken fazla ağıza gelmemeli) piyazlık doğrayıp bir tutam tuzu üzerine serpin ve kabın ağzını kapatıp buzdolabında en az 1 saat bekletin (ya da daha kısa sürede yapmak isterseniz, soğanların üzerine tuzu ekleyip soğanları bu şekilde sıka sıka suyunu çıkartın ve yumuşatın).

Patatesler yumuşadığında suyunu süzüp, defne yaprağını atın. Sarımsaklarla patatesi püre kıvamında ezin.

Ezilmiş patateslerin içine limon suyunu, zeytinyağını, pul biberi ve soğanları ekleyip güzelce karıştırın. Tadına bakmanızı tavsiye ederim, tuz, acı, limon vs miktarı zevke göre değişebilir.

Eğer kardanadam şekli vermek istiyorsanız patates salatanız tamamen soğuyana kadar ağzını kapatıp buzdolabında bekletin (benim misafirim gelecekti, acelem olduğundan salatanın soğumasını bekleyemedim... Bu nedenle kardanadamlarım büyük bir fırtınadan son anda kurtulmuş gibi bir şekil aldı :o)))))) (Merak edenler için yazayım, kardanadamların gagası domates kabuğundan, gözleri ise zeytin ezmesinden oluşuyor. Ayakları ise dereotu :o))

Farklı şekillerde de sunmanız mümkün :o)

Afiyet olsun :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder