17 Ocak 2014 Cuma

EKŞİLİ KÖFTE TARİFİ


Malzemeler (2 kişilik):

100 gram kıyma
2 tatlı kaşığı dolusu pirinç
Bir fiske kimyon
Bir fiske karabiber
Bir tutam tuz
Bir tutam nane
1/3 çay bardağı sıvı yağ
1,5 yemek kaşığı un
2,5 su bardağı kaynar su
1 yumurta
Yarım limon suyu

Yapılışı:

Kıyma, pirinç, kimyon, karabiber, tuz ve naneyi karıştırın. Cevizden biraz küçük olmak üzere parçalar kopartıp yuvarlayarak top haline getirin.



Bir tabağa ya da gazetenin üzerine unu dökün ve köftelerinizi tek tek unlayın. Ben köfteleri yapıp unun üzerine hepsini koyup sonra gazeteyi biraz sallıyorum. Köfteler yuvarlanırken eşit olarak unlanmış oluyorlar.


Tencereye kaynar suyu ve sıvı yağı koyup köfteleri tek tek ekleyin.

Biraz karıştırıp kısık ateşte kapağı yarı kapalı olarak pişmeye bırakın. Kapağı yarı kapalı dememin sebebi, tamamen kapatıldığında çorbanın bir müddet sonra taşması :o) Bu nedenle arzu ediyorsanız kapağı kapalı pişirip arada açarak karıştırın ki taşmasın. Çorbanız biraz koyulaşacak. Pirinçlerin şişmesinden ve kıymanın renk değiştirmesinden piştiğini anlayabilirsiniz.

Yumurtanın sarısını ayırın.

Yemek pişince altını kısın. Bir kapta yumurta sarısını ve limon suyunu güzelce çırpıp, yavaş bir şekilde yemeğinizin içine dökün. Dökme esnasında karıştırmayı unutmayın.

Bir taşım kaynayınca altını kapatın. Yemeğiniz servise hazır.

Afiyet olsun :o)

Not: Ekşili köfte yapımı uzun mu geldi? Eğer zamanınız az ise ve buna rağmen lezzetli bir köfte yapmak isterseniz Domatesli Tembel Köftesi'ni tavsiye ederim :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder